img_0536

Αθήνα, 14/07/2010

Προς: ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΘΕΜΑ: Προτάσεις των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Σχέδιο Νόμου «Αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ. και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης»

Από την αρχή της εφαρμογής του ΕΣΥ υπήρξε ένα θεμελιώδες λάθος, που παρέμεινε μέχρι σήμερα, οδηγώντας τις μονάδες ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας και Περιφερικά Ιατρεία) σε μαρασμό. Πρόκειται για την διοικητική και οικονομική τους υπαγωγή στα Νοσοκομεία, γεγονός που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

img_0536

Το αποτέλεσμα αυτής της εξάρτησης ήταν και είναι να παραμελούνται όλες οι μονάδες αυτές και να παρουσιάζουν δραματικά κενά τόσο στην στελέχωσή τους όσο και στον εξοπλισμό τους, που προσανατολίζεται στρεβλά σε νοσοκομειακές ανάγκες.

 

Στο παρόν Νομοσχέδιο επαναλαμβάνεται το λάθος αυτό με τον καθορισμό ζωνών για τα Κέντρα Υγείας, αντιστοίχως προς τα Νοσοκομεία. Αυτό δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα επειδή όλα τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται σε μή αστικές περιοχές και δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια των ζωνών (π.χ. το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ βρίσκεται βέβαια στην Α΄ Ζώνη αλλά τα δορυφόρα Κέντρα Υγείας του, Μαδύτου και Σοχού, απέχουν άνω των 60 χλμ από την πόλη της Θεσσαλονίκης και είναι υποστελεχωμένα, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να συνεχίσουν την 24ωρη λειτουργία τους με τις εφημερίες που προβλέπονται γι’ αυτά). Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται σε όλα σχεδόν τα ΚΥ της Α΄ Ζώνης, με αποτελέσματα που οδηγούν στην κατάργηση της εφημέρευσης τους. Επιπρόσθετα, ουδείς λαμβάνει υπ’ όψιν του ότι δεν υφίστανται ΚΥ Β΄Ζώνης (Ν.3205/2003).

 Έχοντας σαν βάση το επιτυχημένο παράδειγμα των ΚΥ της Κρήτης, που κατά την περίοδο 2004-2007 λειτούργησαν ανεξάρτητα από τα Νοσοκομεία, προτείνουμε:

  • Την κατάργηση των ζωνών αναφορικά με τις μονάδες ΠΦΥ και την υπαγωγή τους σε ειδικό καθεστώς ενεργών εφημεριών, όπου θα διατηρούνται ως ανώτατο όριο οι τακτικές αποδοχές των Γενικών Ιατρών και Παθολόγων που εφημερεύουν σ’ αυτά, ούτως ώστε να διατηρηθεί η 24ωρη λειτουργία των ΚΥ. Οι λοιπές ειδικότητες ιατρών και οι οδοντίατροι των ΚΥ θα διενεργούν μόνον εφημερίες μικτές ή ετοιμότητος.
  • Προτείνουμε επίσης συνολικά, την διοικητική υπαγωγή των ΚΥ απ’ ευθείας στις Υ.Π.Ε. και στην συνέχεια, μετά την Διοικητική αναδιάρθρωση, στις Περιφέρειες.

img_0533

Στα επί μέρους θέματα έχουμε να προτείνουμε τα εξής :

 

  1. Διευθυντής/Συντονιστής ΚΥ μπορεί να είναι Γενικός Ιατρός ή, εν απουσία του, Ειδικός Παθολόγος. Οι λοιπές ειδικότητες δύνανται να διεκδικήσουν  τη θέση αυτή στις αντίστοιχες κλινικές των Νοσοκομείων.
  2. Το επίδομα τροφής των εφημερευόντων στα ΚΥ πρέπει να διατηρηθεί, με δεδομένο το ότι οι μονάδες αυτές δεν διαθέτουν μαγειρεία και άρα δεν είναι δυνατή η σίτιση των εφημερευόντων όπως γίνεται στα νοσοκομεία.
  3. Μετά 2ετή παραμονή στην θέση τους, οι ιατροί ΕΣΥ πρέπει να δύνανται να διεκδικήσουν άλλη θέση, χωρίς να υποχρεούνται προηγουμένως σε παραίτηση, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

 

Με εκτίμηση,

Για τα Διοικητικά Συμβούλια,

 

Μποδοσάκης Πρόδρομος Μερκούρης                   Μαριόλης Ανάργυρος

 

Πρόεδρος                                                                   Πρόεδρος

Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής                Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής

0 Απαντήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Θέλετε να συμμετάσχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε να συμβάλλετε!

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *