Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η συζήτηση των εμπλεκομένων φορέων στο γνωστό σας πια Σχέδιο Νόμου έγινε χθές 7/3/2017 με συμμετοχή, από πλευράς Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, της ΕΛΕΓΕΙΑ και της Ένωσης με εκπροσώπους τους :

Α. Από πλευράς ΕΛΕΓΕΙΑ: Μποδοσάκη Μερκούρη και Ειρήνη Χατζοπούλου

Β. Από πλευράς ΕΝΩΣΗΣ: Ανάργυρο Μαριόλη και Ευάγγελο Φραγκούλη

Την κοινή μας θέση μπορείτε να την δείτε στο Υπόμνημα που καταθέσαμε και τις προσωπικές παρεμβάσεις στο βίντεο που κατεβάσαμε για σας.

Πέραν αυτών σας ενημερώνουμε ότι πολλοί βουλευτές όλων των κομμάτων ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για το θέμα μας και μας διαβεβαίωσαν για την στήριξή τους. Δεν είναι θέση μας να απαριθμήσουμε ονομαστικά αυτούς τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους, σας διαβεβαιώνουμε όμως ότι βουλευτές ΟΛΩΝ των κομμάτων πήραν το Υπόμνημα, άκουσαν τις θέσεις μας και υπήρξαν πολλοί –και ανάμεσά τους βουλευτές της Συμπολιτεύσεως -που ζήτησαν την εναλλακτική μας πρόταση για τους ανειδίκευτους του ΙΚΑ που συμμετέχουν στο ΕΣΥ. Τους εξηγήσαμε, όπως κάναμε και στους φορείς των συναδέλφων αυτών, ότι εμείς δεν διαφωνούμε με την ένταξή τους αυτή καθεαυτή και σε καμιά περίπτωση δεν εισηγούμαστε την απόλυσή τους, όμως αυτό δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ότι θα ανεχθούμε να τους αποδοθεί συλλήβδην η ειδικότητά μας. Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποί τους συμφώνησαν ΑΠΟΛΥΤΩΣ μ’ αυτήν μας την θέση.

Απέναντι σε όλα αυτά, η σιωπή του Υπουργού Υγείας ήταν εμφαντική. Ουδέν σχόλιον, ουδεμία ερώτηση ή παρατήρηση. Σχόλιο έκανε μόνο ο Αναπληρωτής Υπουργός –θα σας το περιγράψω παρακάτω – πρός το τέλος της δευτερομιλίας μου, άσχετο απολύτως με το υπό συζήτησιν θέμα, και το σχόλιο αυτό ήρθε σαν για να επιβεβαιώσει την εκδικητική διάθεση του Υπουργείου απέναντι στην Γενική/Οικογενειακή Ιατρική στο σύνολό της.

Δεν σας τα αναφέρουμε όλα αυτά για να εφησυχάζετε. Αυτή ήταν μια συζήτηση φορέων στο πλαίσιο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Νόμος θα ψηφισθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν γνωρίζουμε τις μεταβολές που θα υποστεί, δεν γνωρίζουμε τις ισορροπίες. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι το δίκαιό μας είναι έκδηλο, αυτό έγινε αντιληπτό από το σύνολο των συμμετεχόντων και ελπίζουμε αυτό να αποτυπωθεί στην τελική έκφραση του Νόμου. Αν αυτό δεν συμβεί, όπως εξηγήσαμε καθαρά στην Επιτροπή, θα αναγκασθούμε πάλι να πάρουμε τον δρόμο των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, όπου, όπως τους εξηγήσαμε, εμείς θα δικαιωθούμε όμως η Ελλάδα θα τιμωρηθεί με πρόστιμο.

Όμως, συνάδελφοι, μετά τα τελευταία γεγονότα και την ιταμή προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να υποβαθμίσει έως και να εκμηδενίσει τον κλάδο μας, μοιράζοντας ελεύθερα και αβίαστα τίτλους (ουσιαστικά) ειδικότητας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, αισθάνομαι την ανάγκη να σας ενημερώσω ανοιχτά για τις επιδιώξεις και τις μεθοδεύσεις διαφόρων κύκλων, ενορχηστρωμένων από το Υπουργείο. Μ’ αυτόν τον τρόπο βέβαια σας καθιστώ κοινωνούς και συνυπεύθυνους για τις εξελίξεις επειδή “ουδετερότητα” και ανευθυνότητα δεν χωρούν πια.

Θα μεταχειρισθώ δύο ζητήματα που αναπαράγονται συνεχώς από τους Υπουργούς, την ηγεσία του ΚΕΣΥ και διαφόρους άλλους “αρμοδίους” :

  1. «»Η Γενική Ιατρική έχει διασπασθεί σε 4-5 φορείς”. Αυτό εκπέμπεται συνεχώς από του Υπουργείο και το ΚΕΣΥ. Η αλήθεια είναι ότι κομματικοί παράγοντες σε συνεργασία με επιλήσμονες συναδέλφους, ευεργετημένους για δεκαετίες από την ΕΛΕΓΕΙΑ, οργάνωσαν την εκλογική αναμέτρηση του 2015, πείθοντας κάποιους άλλους συναδέλφους μας να τους ακολουθήσουν και επειδή απέτυχαν, οργάνωσαν με θαυμαστή(!) ταχύτητα παρα-“φορέα” Γενικής Ιατρικής και τον παρουσίασαν συνεργάτη του “Κολλεγίου”, άλλου παρα-“φορέα” ιδρυμένου κι αυτού από τέως μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΕΓΕΙΑ. Στη συνέχεια, Υπουργείο και ΚΕΣΥ έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους Νόμους και Προεδρικά Διατάγματα, αγνόησαν τις προτάσεις της ΕΛΕΓΕΙΑ, που περιείχαν συναδέλφους κατόχους Διδακτορικών και Μεταπτυχιακών τίτλων και διόρισαν τυχάρπαστους ακολουθητές των παραφορέων αυτών στις Εξεταστικές Επιτροπές και στις θέσεις των Γενικών Συντονιστών εκπαίδευσης. Κάποιοι που δεν πήραν τίποτε από αυτά αμείφθηκαν με διορισμούς σε θέσεις Διοικητών Νοσοκομείων. Τελικά – δεν φθάνει που μας χρώσταγαν μας θέλουν και το βόδι – Υπουργείο και ΚΕΣΥ δεν σταμάτησε να διατυμπανίζει παντού την “διάσπαση των Γενικών Γιατρών”. Σχολιάζω: ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΠΟΘΟΙ ! Οι Γενικοί γιατροί όμως, κύριοι των παρασκηνίων και της προπαγάνδας είναι εδώ, η ΕΛΕΓΕΙΑ και η ΕΝΩΣΗ είναι εδώ και σας κατατρόπωσαν χθες στη Βουλή, όπου βέβαια δεν παρουσιάσθηκε κανείς σφουγκοκολάριός σας των δήθεν “φορέων” σας.
  2. Ο κ. Πολάκης με διέκοψε χθες – το συνηθίζει βλέπετε – κατηγορώντας με ότι στη Μακεδονία οργανώνω αντάρτικο ώστε να μην πηγαίνουν οι Γενικοί γιατροί στα Νοσοκομεία. Τον διέκοψα κι εγώ –παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του Προέδρου να με σταματήσει- λέγοντάς του ότι παρανομίες αντιποίησης ειδικότητος η ΕΛΕΓΕΙΑ δεν θα αφήσει να περάσουν. Να συμπληρώσω εδώ ότι ευχαριστώ τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό για την φιλοφρόνηση, όμως εγώ δεν έκανα τίποτε περισσότερο από το να επαινέσω τις δραστηριότητες γενναίων συναδέλφων που οργανώθηκαν μόνοι τους σε Συλλόγους και αντιμετώπισαν την λαίλαπα των παρανόμων μετακινήσεων. Πρέπει όμως εδώ να προσθέσω ότι η “συζήτηση” – τί συζήτηση, ο φύλακας μου ζήτησε να μην φωνάζω μέσα στην Βουλή, δεν έκανε όμως το ίδιο στον κ. Πολάκη- δεν τέλειωσε εκεί. Συνεχίσθηκε στο διάδρομο και όταν του είπα ότι βεβαίως και πρέπει να βοηθήσουμε τα Νοσοκομεία από την θέση των ΤΕΠ αλλά δεν πρόκειται να ανεχθούμε να γίνουμε βοηθοί των ειδικών στα Νοσοκομεία που μας ζητούν να τους καλύπτουμε επάνω στις κλινικές τους όταν εκείνοι τις εγκαταλείπουν τα βράδυα, ο κ. Πολάκης έφθασε να μου πει ότι βεβαίως και πρέπει να βοηθούμε και στις κλινικές αν υπάρξει ανάγκη ! “Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω” αγαπητοί συνάδελφοι και αυτοί δεν έχουν. Δεν πρόκειται λοιπόν για ελλιπή τους πληροφόρηση. Γνωρίζουν το καθεστώς των Νοσοκομείων, ιδιαίτερα της Περιφέρειας και ενσυνείδητα μας ωθούν στην παρανομία της εξαπάτησης των πολιτών δια της λευκής ποδιάς. Θέλω να κλείσω αυτό μου το σημείωμα με το εξής : Ο κ. Πολάκης μου είπε επίσης ότι οι Γενικοί γιατροί πηγαίνουν και λειτουργούν στα Νοσοκομεία σύμφωνα με τις εντολές τους παντού, εκτός από την Περιφέρεια της Μακεδονίας. Δεν τον πιστεύω βέβαια, ξέρω όμως ότι, δυστυχώς, πολλοί συνάδελφοί μας υποκύπτουν στους εκβιασμούς και τις πιέσεις και άλλοι – ευτυχώς πολύ λίγοι – “αρέσκονται” στα Νοσοκομεία και στα λιγότερα χιλιόμετρα. Αυτό είναι υπονόμευση των αγώνων μας και οι συνάδελφοι αυτοί δεν θα χαρακτηρισθούν από εμένα βέβαια προδότες και διασπαστές όπως αυτοί που ανέφερα πιο πάνω, όμως δεν θα τους επαινέσω κιόλας ! Τελικά, επειδή πραγματικά η παρέμβασή του δεν είχε καμμία σχέση με το θέμα του Νομοσχεδίου, νομίζω ότι αποδέχθηκε ακούσια, ομολόγησε δηλαδή ότι το ΥΥΠ απεργάζεται τέτοια σκοτεινά σχέδια προκειμένου να “τιμωρήσει” τους Γενικούς γιατρούς γιατί δεν πειθαρχούν στις παράνομες και παράλογες απαιτήσεις του.