Οι φορείς της Γενικής Ιατρικής ΕΛΕΓΕΙΑ και ΕΝΩΣΗ κατέθεσαν υπόμνημα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με το Σχέδιο Νόμου «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπανίων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις», στο άρθρο 25  «Ένταξη ιατρών χωρίς ειδικότητα στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ»

 

Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2017

Προς την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

Υ Π Ο Μ Ν Η ΜΑ

Κύριε Πρόεδρε,

Με έκπληξη και αγανάκτηση στο πρόσφατο Σχέδιο Νόμου «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπανίων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις», στο άρθρο 25  «Ένταξη ιατρών χωρίς ειδικότητα στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ», είδαμε να προβλέπεται η ένταξη των γιατρών χωρίς ειδίκευση στον κλάδο ιατρών του ΕΣΥ με την «ιδιότητα του Γενικού Ιατρού»…

Στο όνομα της άρσης αδικιών προς την ομάδα των γιατρών χωρίς ειδίκευση του ΠΕΔΥ, το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να απονείμει ουσιαστικά την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής σε γιατρούς, χωρίς καμιά εκπαίδευση και κατά παράβαση του εθνικού και του κοινοτικού δικαίου. Επιπρόσθετα,  επιδεικτικά αγνοεί το γεγονός ότι οι γιατροί αυτοί καθ’ όλο το διάστημα της όποιας λειτουργίας τους, δεν ασκούσαν βέβαια την Γενική Ιατρική αλλά μόνο κάποιες δεξιότητες της Παθολογίας. Το φάσμα της Γενικής Ιατρικής είναι πολύ ευρύτερο και περιέχει γνώσεις και δεξιότητες Χειρουργικές, Ορθοπεδικές, Παιδιατρικές, Ψυχιατρικές  και πολλές άλλες που προκύπτουν από την 4ετή εκπαίδευση στην ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής (επισυνάπτουμε Βιβλιάριο Ειδικευομένου).

Υπενθυμίζουμε ότι υπήρξε και στο παρελθόν αντίστοιχη προσπάθεια που απέτυχε. Οι συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής και της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) συμπεριλαμβανόμενης της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ακύρωσαν όλες αυτές τις προσπάθειες.

 Η αυθαίρετη απονομή τίτλου ειδικότητας, χωρίς εκπαίδευση, ουσιαστικά ευτελίζει έναν ολόκληρο επιστημονικό κλάδο και μια ιατρική ειδικότητα 4ετούς εκπαίδευσης. Αυτό συμβαίνει την στιγμή που ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνει ανά τακτά διαστήματα τη δέσμευση στη μεταρρύθμιση στην Π.Φ.Υ. και σε ένα σύστημα υγείας βασισμένο στη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική, ενώ ταυτόχρονα αναγκαία για μια επιτυχημένη μεταρρύθμιση είναι η  αναβάθμιση της εικόνας του Γενικού Ιατρού στην ελληνική κοινωνία.

Είναι σαφές και γνωστό το γεγονός ότι χρειάζονται τουλάχιστον ακόμη 2.500 Γενικοί/Οικογενειακοί γιατροί αν θέλουμε να καλύψουμε όλους τους πολίτες με Οικογενειακό γιατρό. Η ΕΛΕΓΕΙΑ έχει προτείνει από δεκαετίας μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “εν λειτουργία εκπαίδευσης” (on the job training) διετούς διάρκειας. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Τουρκία ενημερώθηκε από σχετικές παρουσιάσεις μας στο Πανευρωπαϊκό μας όργανο (WONCA EUROPE),  εφήρμοσε την ιδέα μας και το Υπουργείο Υγείας της μας εκάλεσε τιμητικά να αξιολογήσουμε την προσπάθειά της, που το 2009 τελείωσε με αποτέλεσμα την εκπαίδευση στην Γενική/Οικογενειακή Ιατρική 21.000 Τούρκων γιατρών. Η Ελλάδα δεν ακολούθησε αυτήν την πρακτική δηλώνοντας ότι θα συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό Οικογενειακών γιατρών χρησιμοποιώντας Ειδικούς Παθολόγους και Παιδιάτρους. Αυτό αν και ανορθόδοξο, είναι πάντως παραδεκτό όμως η μαζική «παραγωγή» Γενικών/Οικογενειακών γιατρών χωρίς καμιάν περαιτέρω εκπαίδευση με απλή απόφαση απονομής είναι καταφανώς άλλης νοοτροπίας ενέργεια, που δεν συνάδει με ευνομούμενη Ευρωπαϊκή χώρα.

Τυχόν ψήφιση του εν λόγω άρθρου, πέραν της σαφούς υποβάθμισης του κύρους της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα, πλήττει βάναυσα τα επαγγελματικά δικαιώματα των πραγματικών Γενικών Γιατρών της χώρας και συνιστά κατάφωρη παραβίαση των σαφών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπρόσθετα, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, καθώς η Πολιτεία, αντί να προστατεύσει όπως οφείλει τον πολίτη, του παρέχει περίθαλψη και φροντίδα από ψευδεπίγραφους «ειδικευμένους» ιατρούς.

Ζητούμε την άμεση απόσυρση αυτής της αυθαίρετης ρύθμισης, που θα «εξυπηρετήσει» συγκεκριμένη μερίδα ιατρών, ιατρών προνομιούχων επί σειρά ετών, που πρόσφατα κλονίστηκε η θέση τους… Οι γιατροί αυτοί, γιατροί χωρίς ειδίκευση,  πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, να ενταχθούν στο ΕΣΥ με διατάξεις που να αίρουν τυχόν αδικίες προς το πρόσωπό τους, αλλά επ’ ουδενί βαφτίζοντας τους “γενικούς γιατρούς”, καθώς τέτοιοι δεν είναι…

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να καταγγείλουμε και την περίπτωση ιατρών ειδικευμένων, που αποποιήθηκαν τις ειδικότητες τους, διατηρώντας την ιδιότητα οικογενειακού ιατρού που είχαν στο ΙΚΑ και που λειτουργούν τώρα ιδιωτικά ως Γενικοί Γιατροί…  

Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε  κατά του Νόμου με όλα τα νόμιμα μέσα. Γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι τα Ευρωπαϊκά όργανα θα μας (ξανα)δικαιώσουν, το πρόβλημα όμως που θα παραμείνει είναι το γεγονός ότι η χώρα μας θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμα αρκετών εκατομμυρίων, πράγμα που φυσικά δεν επιθυμούμε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε να αποφύγουμε.

      Για τα Διοικητικά Συμβούλια

Μποδοσάκης-Πρόδρομος Μερκούρης – Πρόεδρος ΕΛΕΓΕΙΑ

Ανάργυρος Μαριόλης – Πρόεδρος ΕΝΩΣΗΣ

0 Απαντήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Θέλετε να συμμετάσχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε να συμβάλλετε!

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *