ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Πρόεδρος

Μ. ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ

Αντιπρόεδρος Α’

Α. ΜΑΡΙΟΛΗΣ

Αντιπρόεδρος Β’

Α. ΤΑΤΣΙΩΝΗ

Γεν. Γραμματέας / Ταμίας

Α. ΜΠΑΤΙΚΑΣ

Ειδικός Γραμματέας

Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ

Μέλη

Ε. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

Ε. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

Εκπρόσωποι Ειδικευόμενων

Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Δ. ΚΟΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ν. ΡΑΖΗΣ

Μέλη

Ζ. ΣΕΚΕΡΗ

Ε. ΧΟΒΑΡΔΑ

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος

Κ. ΜΩΡΑΪΤΗΣ

Μέλη

Σ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

Χ. ΠΩΓΩΝΙΔΗΣ

Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2017

Αρ. Πρωτ: 954/2017

Προς:    Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό

Κοιν:

  1. Γεν Γραμματέα Υπουργείου Υγείας κ. Γ. Γιαννόπουλο
  2. ΠΙΣ
  3. ΚεΣΥ
  4. Ολες τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες Κορμού
  5. ΕΝΩΣΗ Γενικής Ιατρικής

Κύριε Υπουργέ,

Σας είναι γνωστή η Διαβούλευση του ΚεΣΥ με τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες Κορμού αναφορικά με την μετεξέλιξή τους σε ΝΠΙΔ ως Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες (ΕΙΚ).

Εκείνο που δεν γνωρίζουμε αν υπέπεσε στην αντίληψή σας, είναι το γεγονός ότι το ΚεΣΥ, αυθαίρετα, επιλέγει να μην αναγνωρίζει την ΕΛΕΓΕΙΑ (Ελληνική Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής) ως την Εταιρεία Κορμού της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας σαφώς συμπεριλαμβάνει την ΕΛΕΓΕΙΑ στον αντίστοιχο Πίνακα Αποδεκτών του εδώ και πολλές δεκαετίες) και με την πρόφαση αυτήν, προσπαθεί να εξαιρέσει ολόκληρη την Ειδικότητά μας από την συμμετοχή στην Διαβούλευση.

Όπως είναι φυσικό βεβαίως, η ΕΛΕΓΕΙΑ ενημερώθηκε από τις αδελφές Εταιρείες κορμού για τα τεκταινόμενα και παρουσιασθήκαμε στην συνάντηση της 16/11 στο Υπουργείο. Εκεί ο Πρόεδρος του ΚεΣΥ αποπειράθηκε να μας αφαιρέσει τον λόγο και μόνο μετά από παρέμβαση του παρόντος Γεν. Γραμματέα αυτό αποσοβήθηκε και μας «επετράπη» να εκθέσουμε τις απόψεις μας.

Το θέμα, όπως γνωρίζετε, ετέθη χθες στην Συνάντηση του Υπουργείου Υγείας και του ΠΟΥ με τους φορείς της ΠΦΥ όπου και θεωρήσαμε ότι μετά την δική σας τοποθέτηση, έλαβε τέλος. Ωστόσο, με ιδιαίτερη έκπληξή μας λάβαμε σήμερα – πάλι από τις άλλες Ιατρικές Εταιρείες Κορμού – την νέα επιστολή του ΚεΣΥ, όπου η ΕΛΕΓΕΙΑ και το σύνολο της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, δυστυχώς συνεχίζει να μην συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των αποδεκτών.

Κατόπιν αυτού, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ το ΚεΣΥ για απαράδεκτες μεθοδεύσεις, που όταν αποτυγχάνει να ελέγξει το σύνολο μιας έγκριτης Ιατρικής Ειδικότητας, απλώς επιχειρεί να την σβήσει αυθαίρετα από τον χάρτη, αγνοώντας επιδεικτικά και το σύνολο των Γενικών/Οικογενειακών γιατρών που σήμερα φθάνει τους 3.700.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠρόεδροςΟ Γενικός Γραμματέας
Μποδοσάκης-Πρόδρομος ΜερκούρηςΜπατίκας Αντώνιος