Θεσσαλονίκη, 23 Μαΐου 2016
Αρ. Πρωτ: 489/24-5-2016

Προς: Υπουργό Υγείας

Κοιν:

 1. ΚΕΣΥ
 2. ΠΙΣ
 3. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
 4. ΣΥΡΙΖΑ
 5. Ν.Δ.
 6. ΠΑ.ΣΟ.Κ.
 7. Κ.Κ.Ε.
 8. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
 9. AΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
 10. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Οι επίσημοι Φορείς της Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής, Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) και Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής (ΕΝΩΣΗ), αφού μελέτησαν το υπόψη Σχέδιο Νόμου «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», αντιμετώπισαν με έκπληξη και αγανάκτηση τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 27 – Ένταξη ιατρών χωρίς ειδικότητα στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ.

Το άρθρο 27 περιλαμβάνει τα εξής:

«1. Ιατροί χωρίς ειδικότητα, οι οποίοι, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, υπηρετούν στις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, εντάσσονται ως γενικοί ιατροί στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ: α) ως Επιμελητές Β΄, με χρόνο προϋπηρεσίας μέχρι δεκαπέντε (15) έτη, β) ως Επιμελητές Α΄, με χρόνο προϋπηρεσίας από δεκαπέντε (15) μέχρι είκοσι πέντε (25) έτη και γ) ως Διευθυντές, με χρόνο προϋπηρεσίας άνω των είκοσι πέντε (25) ετών.
2. Η ένταξη των ιατρών των προηγουμένων παραγράφων στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ, προϋποθέτει προηγούμενη σχετική αίτηση των ενδιαφερομένων και αξιολόγησή τους από το Συμβούλιο αξιολόγησης του άρθρου 25 του παρόντος.
3. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζεται ο χρόνος και ο τόπος κατάθεσης των αιτήσεων των ιατρών, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο χρόνος και ο τρόπος της αξιολόγησής τους καθώς και κάθε άλλη αναγκαία για την εφαρμογή του άρθρου αυτού λεπτομέρεια.»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) δηλώνει:

 1. H Γενική Ιατρική είναι έγκριτη ειδικότητα στη χώρα μας μετά και την έκδοση Π.Δ. από το 1986, όπου περιγράφεται το πρόγραμμα εκπαίδευσης και η υποχρέωση εξετάσεων για τη λήψη του τίτλου της. Ήδη, αντιμετωπίσαμε αντίστοιχες προσπάθειες απονομής του τίτλου της ειδικότητας μας με συνοπτικές διαδικασίες το 2004 και το 2008. Προσφύγαμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, τα οποία μας δικαίωσαν και τις δυο φορές . Η όλη αλληλογραφία και οι Αποφάσεις αυτές είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε αρμοδίου.
 2. Πέραν της καταγγελίας για προσπάθεια αυθαίρετης απονομής τίτλου ιατρικής ειδικότητας, ο Φορέας μας εκφράζει την παρακάτω απορία: Οι γνώσεις και οι δεξιότητες των Γενικών Ιατρών, είναι σαφείς και περιγράφονται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης τους. Συνάδελφοι στους οποίους αναφέρεται το άρθρο 27, ασκούσαν πράγματι την ιατρική για κάποια χρόνια ο καθένας. Το ερώτημα είναι ποιά ειδικότητα ασκούσαν χωρίς να την κατέχουν;

  Ερωτούμε, οι συνάδελφοι αυτοί έραψαν ποτέ τραύμα, ανέταξαν κάταγμα, εξέτασαν παιδιά, βρέφη και νεογνά, αντιμετώπισαν ψυχικά νοσήματα, περιέθαλψαν εγκύους και επιτόκους και τόσα άλλα; Όχι βέβαια, διαχειρίζονταν μόνο παθολογικά περιστατικά με αποτέλεσμα και μόνο η σκέψη ανάμειξης τους με τους Ειδικευμένους της Γενικής Ιατρικής να είναι παράλογη και παράνομη!

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος – Μποδοσάκης – Πρόδρομος Μερκούρης

Ο Γενικός Γραμματέας – Αντώνιος Μπατίκας

0 Απαντήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Θέλετε να συμμετάσχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε να συμβάλλετε!

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *