Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2010

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

 

Η ΕΛΕΓΕΙΑ (Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής), στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Υπουργείο Υγείας ξεκινά μια Πανελλήνια προσπάθεια κατά του καπνίσματος.

Είναι σαφές ότι το θέμα έχει χιλιοειπωθεί, ότι το Υπουργείο Υγείας αλλά και άλλοι φορείς χρόνια τώρα σχεδιάζουν και εφαρμόζουν δράσεις κατά του καπνού, όμως δυστυχώς τα Ευρωπαϊκά πρωτεία στην κατανάλωση του καπνού τα διατηρεί σταθερά η Ελλάδα.

Εμείς, εκπροσωπούμε τους μόνους μάχιμους κλινικούς γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Εχουμε δει όλες τις αξιόλογες προσπάθειες άλλων συναδέλφων, όπως π.χ. των Πνευμονολόγων που έχουν οργανώσει στα Νοσοκομεία εξαίρετα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, των Ιατρών Δημόσιας Υγείας, που είναι δυστυχώς οι μόνοι που ερευνούν και τηρούν τα τόσο απαραίτητα επιδημιολογικά στοιχεία, και θέτουν σε συναγερμό την Πολιτεία αλλά και όλους εμάς, τους κάθε είδους φορείς Υγείας. Σκεφθήκαμε λοιπόν ότι ίσως όλες αυτές οι προσπάθειες δεν είχαν το αποτέλεσμα που όλοi προσδοκούσαμε, επειδή οι δράσεις στις μικρές ηλικίες δεν ήταν όσο θα θέλαμε έντονες. Σαν γιατροί της Αγωγής Υγείας και της Πρόληψης, αποφασίσαμε να επικεντρώσουμε την δράση μας όχι στον ενήλικο καπνιστή αλλά στο παιδί που δεν καπνίζει και στον έφηβο που κι αυτός δεν καπνίζει ή μόλις άρχισε. Αν η δράση μας ακολουθήσει τον σχεδιασμό μας, θεωρούμε “ότι πιάνουμε το νερό στην πηγή του” και ότι τα αποτελέσματα θα είναι ενθαρρυντικά και συνεχώς βελτιούμενα με την πάροδο του χρόνου.

Αύριο, ξεκινάμε με την 1η Συνάντηση εκπαίδευσης των εκπαιδευτών μας, που θα αποτελέσουν ένα πλήρες δίκτυο μέσα σε όλα τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας. Στην Συνάντηση αυτή, εκπαιδευτές θα είναι μέλη της Επιτροπής Αναπνευστικών Νοσημάτων της ΕΛΕΓΕΙΑ, που είναι διασυνδεδεμένη με το Παγκόσμιο δίκτυο IPCRG (International Primary Care Respiratory Group), στο οποίο μέλη είναι Πνευμονολόγοι και Γενικοί Ιατροί. Υπεύθυνη συνολικά όλων αυτών των εκπαιδεύσεων (σχεδιάζονται 20 συνολικά) είναι η κ. Ιωάννα Τσιλιγιάννη, Επιμελήτρια Γενικής Ιατρικής στην Κρήτη, που είναι και η διαπιστευμένη εκ μέρους του IPCRG  για την έρευνα και την εκπαίδευση νοσημάτων του Αναπνευστικού στην Νοτιανατολική Ευρώπη. Το συνολικό πρόγραμμα ξεκινάει αύριο με πρωτοβουλία και πόρους της ΕΛΕΓΕΙΑ, θα υποβληθεί όμως πρόταση στο ΕΣΠΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Ο Πρόεδρος

Μποδοσάκης – Πρόδρομος Μερκούρης

0 Απαντήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Θέλετε να συμμετάσχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε να συμβάλλετε!

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *