Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Είναι γνωστά σε όλους σας τα γεγονότα αναφορικά με τις εκλογές της ΕΛΕΓΕΙΑ. Σας είναι επίσης γνωστά και τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι αναφέρθηκα από πολύ νωρίς στον κίνδυνο διασπάσεων, κάποιοι από εσάς μάλιστα διεφώνησαν μαζί μου, λέγοντας ότι απλώς υπάρχει μια καθ’ όλα δημοκρατική διαδικασία, τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν σεβαστά από όλους και θα προχωρήσουμε ενωμένοι στο μέλλον.

Δυστυχώς τα πρόσφατα γεγονότα δικαιώνουν εμένα και όχι τους καλοπροαίρετους αυτούς συναδέλφους. Τους τελευταίους μήνες είμαστε όλοι μάρτυρες του περίεργου φαινομένου της διασποράς «ειδήσεων» περί την δημιουργία «φορέως» με την επωνυμία Ε.Γ.Ο.Ι.Ε (σας θυμίζει άραγε τίποτε ο τίτλος «Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδος»;) και μάλιστα οι ψίθυροι αναφέρουν ως ιδρυτές συναδέλφους που μέχρι σήμερα τουλάχιστον, είναι μέλη της ΕΛΕΓΕΙΑ. Εμείς, ως οφείλαμε, στον βαθμό που ο τίτλος αυτού του «φορέα» παραχαράσσει τον δικό μας τίτλο, αποταθήκαμε δια του Νομικού μας Συμβούλου στις αρχές και δεν προέκυψε από πουθενά η επίσημη δημιουργία του. Δεν υπάρχει εγκεκριμένο καταστατικό στο Πρωτοδικείο, δεν υπήρξε πρόσκληση Γενικής Συνέλευσης, δεν υπάρχει εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο. Ακόμη και η αιγίδα που δόθηκε σε πρόσφατη ημερίδα είναι πλαστή, ο ΕΟΦ μας απήντησε εγγράφως ότι η αίτηση που του κατατέθηκε από το ΚΥ Ν. Μηχανιώνας δεν περιείχε τέτοια αιγίδα. Συνολικά ως υπεύθυνοι αναφέρονται τρεις (3) Γενικοί γιατροί, δύο μέλη της ΕΛΕΓΕΙΑ και ένας που έχει διαγραφεί με δική του αίτηση. Αποφασίσαμε λοιπόν να μην ασχοληθούμε με σκιές και φαντάσματα και να περιμένουμε την ενδεχόμενη επίσημη εμφάνιση του «φορέα» προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ηθικά και νομικά θέματα που προκύπτουν.
Δυστυχώς όμως υπήρξαν εξελίξεις που διασύρουν την Ελληνική Γενική Ιατρική αλλά και την Ελλάδα γενικότερα στον Ευρωπαϊκό μας περίγυρο. Οι εμπνευστές του μορφώματος ΕΓΟΙΕ δεν δίστασαν να δημοσιοποιήσουν την δήθεν δημιουργία του στους Ευρωπαίους συναδέλφους μας δια της αγαπημένης τους μεθόδου, του ψιθύρου. Έτσι, βρέθηκαν κάποιοι παλιοί φίλοι, συνάδελφοί μου στο Συμβούλιο της WONCA EUROPE να μας ρωτούν – εξωδιαδικαστικά βέβαια – τί συμβαίνει στην Ελλάδα. Τους έδωσα όλες τις πληροφορίες που έχω και γνωρίζω ότι κατάλαβαν πολύ καλά τί συμβαίνει, επειδή αντίστοιχα φαινόμενα υπήρξαν και στις δικές τους χώρες. Μάλιστα, χωρίς να ειπωθεί τίποτε απολύτως γι’ αυτό το θέμα στην διαδικασία του Συμβουλίου της WONCA στην Κωνσταντινούπολη πριν από τρεις μέρες, ο Πρόεδρος μου ζήτησε να σηκωθώ και μιλώντας προς τους εκπροσώπους όλων των χωρών, ενημέρωσε ότι είμαι ο μόνος «επιζών» από τους ιδρυτές της WONCA EUROPE και τους ζήτησε να με τιμήσουν. Δεν ξέρω αν αυτή του η ενέργεια είχε σχέση με τους ψιθύρους που προανέφερα, αλλά πρέπει να πω ότι όλοι γνώριζαν την ιστορία της WONCA, οι άλλοι συνάδελφοί μου του «Group of Eight» έχουν αποτραβηχθεί εδώ και καιρό, γιατί ειδικά τώρα αυτή η τιμή στο πρόσωπό μου;

Πέρα από αυτό ενημερωθήκαμε από συναδέλφους που παρακολουθούν το Facebook (θεωρούμε ότι είναι χαρακτηριστική η διασπορά «ειδήσεων» σ’ αυτό προκειμένου να μην αναλαμβάνεται ευθύνη) ότι κάποιο μέλος (ακόμη!) της ΕΛΕΓΕΙΑ παρουσιάσθηκε στην Συνάντηση του EGPRN στην Αδριανούπολη και ενέγραψε (!) το ΕΓΟΙΕ ως «Institutional» -δεν γνωρίζουμε τί σημαίνει αυτό- μέλος του EGPRN. Ζητήσαμε εξηγήσεις από τον φίλο μου εκπρόσωπό του EGPRN και μελλοντικό Πρόεδρό του Dr UNGAN, ο οποίος μας είπε ότι δεν κατατέθηκαν επίσημα έγγραφα και μας ζήτησε να στείλουμε σχετική επιστολή σ’ αυτόν και στον τωρινό Πρόεδρο, άλλο παλιό μου φίλο, τον Dr Soler στη Μάλτα, προκειμένου να διευθετήσουν την κατάσταση. Φυσικά, εμείς από τη μεριά μας, θα ζητήσουμε εξηγήσεις από το μέλος μας και αν δεν έχουμε απάντηση, θα την απαιτήσουμε δια της νομικής οδού.

Η ΕΛΕΓΕΙΑ διαχρονικά έχει δώσει σε όλους τους Ελληνες Γενικούς γιατρούς την ειδικότητά τους, την προτεραιότητά τους από τους Ειδικούς Παθολόγους στις κρίσεις για τα Κέντρα Υγείας, την αποκλειστικότητα για τις θέσεις των Περιφερικών Ιατρείων, την δυνατότητα επίσημης (ΚΕΣΥ) μετεκπαίδευσης σε όλα τα αντικείμενα ενδιαφέροντός τους και πολλά άλλα, μεταξύ των οποίων και την σχέση/δυνατότητα επικοινωνίας με όλα τα επίσημα Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά όργανα της Γενικής Ιατρικής. Αποτελεί λοιπόν πρόκληση στην στοιχειώδη ηθική, όχι μόνο να αχαριστείς απέναντι σ’ αυτούς που σού έδωσαν την επιστημονική σου οντότητα και τη θέση σου αλλά και να χρησιμοποιείς τις επαφές που σου δόθηκαν για να συκοφαντείς και να διαδίδεις ψεύδη εναντίον των ευεργετών σου βλάπτοντας τελικά την ίδια την εικόνα της πατρίδος σου.
Μην αμφιβάλλετε αγαπητοί μας συνάδελφοι ότι ΟΛΑ θα διευθετηθούν και «κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του». Η WONCA αλλά και όλα τα Ευρωπαϊκά όργανα έχουν κανόνες αλλά έχουν και την φυσιολογική τους καθυστέρηση επειδή τα διάφορα Συμβούλια συναντώνται ανά 6μηνο και οι αποφάσεις λαμβάνονται ουσιαστικά στο Συμβούλιο της WONCA κάθε χρόνο. Το πρόβλημα όμως είναι άλλο. Ο Σαρτζετάκης είχε πει ότι είμαστε «Έθνος ανάδελφο», σκεφθείτε λοιπόν ειλικρινά, όχι μόνο σαν Γενικοί γιατροί αλλά σαν Έλληνες, τί ωραίο βούτυρο αλείφουν στο ψωμί διαφόρων «φίλων» μας αυτά τα επιπόλαια τερτίπια. Παράδειγμα : Περιμένουμε εδώ και καιρό να εμφανισθεί στο Συμβούλιο εκπρόσωπος της FYROM και να δηλώσει «Εκπρόσωπος της Μακεδονίας». Θα υποστηριχθεί ΑΜΕΣΑ από όλες τις τέως Σοβιετικές χώρες και εμείς θα πρέπει να επικαλεσθούμε τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να ζητήσουμε υποστήριξη από το Συμβούλιο. Σκεφθείτε λοιπόν ειλικρινά και με αίσθημα ευθύνης, τέτοιες διαλυτικές ενέργειες από Ελληνες Γενικούς γιατρούς τί επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν και πόσο μας «διευκολύνουν» στις διεθνείς μας επιδιώξεις…

 

Μποδοσάκης – Πρόδρομος Μερκούρης
Πρόεδρος ΕΛΕΓΕΙΑ

0 Απαντήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Θέλετε να συμμετάσχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε να συμβάλλετε!

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *